Nesen twitterī lūdzu iesūtīt jautājumus par Covid vakcīnām – kas ir tas, kas biedē, aizkavē vai attur vakcinēties. Daudz, daudz jautājumu saņēmu par grūtnieču vakcināciju pret Covid-19.

Es ļoti saprotu šīs cilvēcīgās bailes. Ap grūtniecību vispār apgrozās daudz pamatotu un nepamatotu “nedrīkst” – suši, zilais siers, kaķu kaste, aizkaru uzāķēšana, smagumu cilāšana, skatīšanās ugunī, utt.

Vakcinācija ir atsevišķs stāsts. Jo arī lielai daļai mediķu ir bailes “pieskarties” grūtniecei, jo… nu, tur ir vienlaikus divi (un reizēm pat vēl vairāk) pacienti.

Man ļoti patīk Latvijas Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācija. Brīnišķīgi profesionāļi, kas tur roku uz pulsa par jaunākajiem pētījumiem, un visas rekomendācijas balsta uz aktuālajiem pierādījumiem. Cenšos klausīt, ko viņi saka.

Un tagad dziļi ievelkam elpu..

GRŪTNIECES DRĪKST VAKCINĒT!

Protams, kā jau medicīnā, katrs gadījums apsverams individuāli, izvērtējot riskus un ieguvumus, utt. Bet visā visumā grūtniecēm kontrindicētas tikai dzīvās, novājinātās vakcīnas – masalas, masaliņas, cūciņas, vējbakas, un vēl šādas tādas ceļotāju vakcīnas. Viss pārējais vakcinācijas kalendārs ir grūtnieces un viņas dakteru brīvā rīcībā.

Argumenti, ka “ginekologs iesaka nevakcinēties” neiztur kritiku. Meklē citu ginekologu! Un padod ziņu profesionālajai asociācijai, jo, acīmredzot, jaunākā uz pierādiem balstītā informācija šo kolēģi nav sasniegusi.

Grūtnieces DRĪKST vakcinēties pret Covid-19.

Grūtnieces, kam ir hroniskas blakus saslimšanas un/vai vairāk par 35 gadiem, VAJAG vakcinēt pret Covid-19.

Sievietes, kas zīda bērniņu ar krūti, DRĪKST vakcinēties pret Covid-19.

Vakcinācijai rekomendē izmantot mRNS vakcīnas -“Comirnaty” (Pfizer / BioNTech) vai “COVID-19 Vaccine Moderna” (tā, kuras izstrādei apaļu summu noziedoja dziedātāja Dollija Pārtone).

Te – saite uz Latvijas Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācijas izstrādātajām rekomendācijām vakcinācijai pret Covid-19 grūtniecēm un mātēm zīdītājām.

Atļaušos dažas frāzes pārkopēt, lai izceltu galveno.

“Pieejamie pētījumi par mRNS vakcīnu (Pfizer/BioNTec un Moderna vakcīnas) apliecina, ka vakcīnām nav nelabvēlīgas ietekmes uz augli vai grūtniecības norisi.”

Neviena no reģistrētajām vakcīnām vai zināmajām vakcīnu kandidātēm – mRNS vakcīnas, vīrusu vektoru vai olbaltumvielu daļiņu vakcīnas – nesatur dzīvu, novājinātu vīrusu, tādēļ ar vakcīnu nav iespējams inficēties ar Covid-19 vai inficēt augli.

“Nav norāžu, ka vakcinācija būtu jāveic kādā noteiktā grūtniecības laikā, jebkurš no grūtniecības trimestriem vakcinācijai var būt piemērots.”

“Grūtniece ir iekļaujama Covid-19 smagas norises augsta riska grupā sakarā ar nopietnām sistēmiskām saslimšanām”, piemēram, hroniskas nieru, plaušu, sirds un asinsvadu slimības, arteriālā hipertenzija, cukura diabēts, aptaukošanās; kā arī tad, ja grūtniece ir smēķētāja, un / vai vecāka par 35 gadiem.

Ja grūtniece nepieder nevienai no prioritārajām riska grupām, bet vēlas vakcinēties pret COVID -19, tad vakcinācijas ieguvumi un COVID-19 saslimšanas riski jāizvērtē individuāli kopā ar veselības aprūpes speciālistu. Ņemot vērā, ka patreiz pieejamie dati nepierāda saistību ar vakcināciju un nelabvēlīgiem notikumiem grūtniecības laikā, tad vakcinācija saistīta ar vidēji smagas un smagas slimības riska samazināšanu un ir atbalstāma.”

“Lai samazinātu grūtnieces iespēju saslimt ar COVID-19 , ieteicama pieaugušo ģimenes locekļu un tuvinieku vakcinācija, kas samazina vidēji smagas un smagas slimības iespēju vakcinētajām personām, līdz ar to arī apkārtējo, tajā skaitā grūtnieces, inficēšanās risku.”

Zīdīšana nav iemesls vakcinācijas atlikšanai, tādējādi var vakcinēt sievietes, kas zīda bērnu, īpaši, ja viņas ietilpst prioritārajās riska grupās (nodarbinātas veselības aprūpes vai citā augsta inficēšanās riska nozarē vai pieder grupām, kurām nepieciešama prioritāra vakcinācija medicīniska stāvokļa dēļ. Vakcinācija pret Covid -19 nav iemesls pārtraukt zīdīšanu.

Zinu, ka kāds joprojām šaubās un domā, vai tomēr vajag…

Kad pandēmija tikai uzņēma apgriezienus, tika uzskatīts, ka grūtnieces Covid-19 pārslimo viegli vai pat asimptomātiski. Bet jaunāko pieejamo pētījumu rezultātos parādās dati par nelabvēlīgu Covid-19 ietekmi uz grūtniecības norisi un smagu komplikāciju skaita pieaugumu, salīdzinājumā ar grūtniecēm, kuras nav inficētas ar Covid-19.

Kas notiek, grūtniecei inficējoties ar Covid-19?

1) Augstāks preeklampsijas risks, tai skaitā pārslimojot asimptomātiski.

Kas ir preeklampsija? Sarežģījumi grūtniecības laikā, kas izpaužas kā augsts asinsspiediens un bojājumi dažādās orgānu sistēmās – galvenokārt aknās un nierēs. Preeklampsijai progresējot, var sākties krampju lēkmes – tad to sauc par eklampsiju, un mazulis steidzami jādabū laukā.

2) Mirstība no covid-19 grūtniecēm ir 1,6% (salīdzinājumam – ne-grūtniecēm sievietēm reproduktīvā vecumā mirstība ir 0,1-0,3%); risks pieaug 2. un 3. trimestrī sirds un asinsvadu komplikāciju dēļ. Grūtniecēm ar Covid-19 ir 3,5 reizes lielāks trombembolisku komplikāciju risks, kā arī 6 reizes lielāka iespējamība nonākt intensīvās terapijas nodaļā.

3) Augstāks priekšlaicīgo dzemdību risks – līdz pat 45%.

4) Covid-19 vīrusa izraisīto asinsvadu bojājumu dēļ placentā veidojas mikrotrombi un fibrīna izgulsnējumi, kas pasliktina placentāro asinsriti un attiecīgi ir risks intrauterīnai hipoksijai, aizkavētai augļa attīstībai, zemam dzimšanas svaram, kā arī nepieciešamībai ievietot jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā. Salīdzinot ar veselām grūtniecēm, par 22% palielinās augļa intrauterīnās nāves risks.

Ok… Bet kā tad ar temperatūru, kas raksturīga pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas? Vai tā neatstāj nelabvēlīgu attieksmi uz bērnu?

Nē. Nop. Neatstāj. Paaugstināta temperatūra pati par sevi nav kaitīga, svarīgi ir – kas to izraisījis. Vakcinācijas gadījumā tā ir normāla organisma reakcija, metoties ražot antivielas. Pie drudža un sāpēm grūtnieces droši drīkst lietot paracetamolu.