Hi, I’m Haemophilus influenzae jeb hemofīlā nūjiņa. Tas “b” nozīmē specifisku antigēna tipu, kas eksponējas uz baktērijas mētelīša. Vispār reti riebīgs izdzimtenis. Ir arī a,c,d,e,f varianti, bet tie ir mazāk agresīvi tipāži.

Haemophilus influenzae nav sakara ar gripu (lai gan zinātnieki, kas kustoni atklāja, sākumā domāja, ka ir). Nav arī saistības arī ar hemofīliju, HIV, un pat ar influenceriem nē. Hib ir agresīva strutaina infekcija, kuras bīstamākās variācijas ir pneimonija, meningīts un epiglotīts.

Pneimonija (plaušu karsonis) vispār nav patīkama. Konkrēti Hib pneimonijai raksturīgas zaļas, strutainas krēpas. Bwe. Atcerieties sevi, kad pedējoreiz mēģinājāt izklepot glumus kunkuļus, un iedomājieties, kā jūtas mazs bērns, kas atklepot neprot vispār.

Meningīts, cerams, neprasa komentārus. Varbūt vien izstāstīšu, ka zīdainim to ne vienmēr ir viegli uzreiz atpazīt, bet katra nokavētā stunda var būt par iemeslu nāvei vai invaliditātei līdz dārzeņa līmenim.

Epiglotītu satiksim reti, paldies vakcīnām. Temp ap 39-40, sāp kakls, strauji satūkst uzbalsenis (latīniski epiglottis) – fīča, kas rijot aizver elpceļus, lai ēdiens nonāk īstajā caurumā. 1) sāp nereāli, norīt nevar, siekalas tek; 2) noslēdzas elpceļi, ātri progresē smakšana.

Klīst leģenda, ka Džordžs Vašingtons nomira no epiglotīta. Aizgāja vakarā gulēt ar sāpošu kaklu, un no rīta pamodās miris. Tik strauja notikumu gaita būtu raksturīga smagām bakteriālām infekcijām, un epiglotīts iederas stāstā.

Vecāki, nākamreiz, kad bērnam parādīsies aizsmakums, LŪDZU nedomājiet, ka klāt ir epiglotīts. Visbiežāk tomēr laringīts, ko izraisa vīrusi, un ar ko organisms tiks galā. Laringīta klepus izklausās sauss un atgādina riešanu; pie epiglotīta parasti nevar izdvest ne skaņas.

Labi, ka mums ir vakcīna! Saņemot komplekso poti 4x līdz15 mēnešu vecumam, imunitāte pret Hib saglabājas līdz vismaz 9-10 gadiem. Vēlākā vecumā tas vairs nav tik bīstams un izraisa galvenokārt zaļos puņķus, ko labprāt ēd daži valsts varas pārstāvji.