Kāds lieto internetu? Ja jā, tad varbūt pamanījāt, ka es esmu visur.

Stāstīju par sejas masku lietošanu bērniem – ka tā ir droša, nekaitīga, un palīdzēs ierobežot Covid-19 izplatību.

Saņēmu atbildes, ka esmu uzpirkta ieliktene, kas runā to, ko LTV man sagatavojuši uz lapiņas, un ka, redz, “mēs tā nedomājam”.

Pirmkārt jau savus tekstus gatavoju pati, iepriekš izlasot man pieejamo jaunāko literatūru, pētījumus un rekomendācijas.

Otrkārt, zinātnei ir vienalga, ko Tu “domā”. Varbūt tu domā, ka smēķēt ir veselīgi? Ka alkohols ir labs antidepresants? Ka vēzis rodas no skābiem ēdieniem? Pačukstēšu – nekas no tā nav patiesība, un zinātne to sen ir pierādījusi. Savas domas vari paturēt pie sevis un nenest tās ārā no “guļamistabas”.

Pasaules veselības organizācijas rekomendācijas par maskām

PVO iesaka valkāt maskas izglītības iestādēs visiem bērniem no 6 līdz 11 gadu vecumam vietās, kurās ir augsta Covid-19 izplatība sabiedrībā. Latvija diemžēl ir viena no šādām vietām.

Jāizpilda gan vairāki nosacījumi: bērnam ir jāizprot maskas pareiza valkāšana, un pedagogam jāspēj sekot līdzi, ka bērni šos principus ievēro. Telpām jātiek vēdinātām, un bērniem jādod iespēja masku novilkt un apmainīt.

Savukārt uz 12 un vairāk gadus veciem bērniem būtu attiecināmi tādi pat sejas masku valkāšanas noteikumi kā pieaugušajiem.

Bērniem ar hroniskām saslimšanām, piemēram, bronhiālo astmu, cistisko fibrozi vai hematoonkoloģisku slimību, ir ieteicams valkāt vienreiz lietojamās medicīniskās maskas.

Nekas no tā neattiecas uz bērniem ar valodas attīstības traucējumiem, kognitīva rakstura traucējumiem vai smagām elpceļu saslimšanām! NEVIENS bērns, kurš nespēj tolerēt maskas valkāšanu medicīnisku iemeslu dēļ, netiks spiests to darīt. Bet medicīnisko iemeslu ļaujiet noteikt ārstam, nevis googlei vai savām sajūtām.

Arī fizisku aktivitāšu un sporta nodarbību laikā nevienam bērnam masku NAV jānēsā.

Kādā vecumā ir droši nēsāt masku?

Vecāku klātbūtnē – no brīža, kad bērns spēj komunicēt un izstāstīt, ka viņam spiež / ir neērti / maska kļuvusi slapja / utt. Parasti tie ir 2+ gadi, bet, protams, katrs bērns ir savādāks. Pirmsskolas izglītības iestādēs maskas nekļūs par realitāti, jo tie pāris pedagogi uz padsmit bērniem nespēs izkontrolēt, vai bērni masku nēsā pareizi; turklāt šajā vecumā ir praktiski neiespējami nodrošināt distancēšanos un roku higiēnas cītīgu ievērošanu, kas ir neiztrūkstoši soļi vīrusa izplatības ierobežošanai.

Bērni no 6-7 gadu vecuma ir gana saprātīgi un apzinīgi, lai iemācītos lietot sejas maskas arī skolā, bez vecāku pieskatīšanas. Tas prasa sagatavošanas darbus mājās, vecākiem nemitīgi mācot un ar savu piemēru rādot bērnam pareizu maskas lietošanu un atbildīga cilvēka rīcību.

Protams, skolotājiem jāskatās līdzi, bet izsekot vairāk kā 20 bērnu uzvedībai arī bez maskām ir gana izaicinoši. Risinājums būtu mācību procesa gudra organizēšana, par ko savas idejas neizteikšu, jo tas nav mans lauciņš.

Masku (ne)kaitīgums

Nē, maskas nesamazina skābekļa daudzumu asinīs.

Nē, aiz maskas neuzkrājas ogļskābā gāze (CO2) tādā daudzumā, lai organismam jebkādā ziņā kaitētu.

Ja kāds grib IZPĒTĪT pats, tad laipni aicināti aizlienēt vai iegādāties pulsa oksimetru un ik pa 10 minūtēm uzlikt uz pirksta, lai nolasītu skābekļa piesātinājumu asinīs.

Un, nē, uz maskas neieviesīsies sēnītes vai barotne baktērijām, ja masku ik dienas apzinīgi mainīs un / vai izmazgās, kā arī nebāzīs zeķēs vai cita cilvēka mutē.

Kāpēc tad dažiem, uzvelkot masku, kļūst slikti?

1) Panikas lēkme. Ir dažādi paņēmieni, lai šo problēmu risinātu, tai skaitā pakāpeniska sevis pieradināšana pie maskas, relaksācijas vingrinājumi, vai, smagākos gadījumos, medikamenti.

2) Maska ir uzlikta neērti un spiež uz nāsīm, vai arī tā ir pārāk bieza, līdz ar ko elpojot jāpieliek vairāk spēka, lai ievilktu gaisu. Tas ir atrisināms, nopērkot pareizā izmēra masku, kas šūta no 2 kokvilnas auduma kārtām.

3) Drama queen efekts – vissirslikti, vissirbriesmīgi. Problēma izteiktāk raksturīga pieaugušo populācijā, un to risināt ir visgrūtāk.

4) Galvassāpju iemesli pēc garas dienas maskā var būt dažādi – varbūt ir aizmirsies padzerties gana daudz ūdens? Varbūt sanācis ar masku uz sejas skriet, cilāt smagumus vai veikt citas fiziskas aktivitātes? Varbūt telpa nav izvēdināta?

5) Ja maskas aukliņas spiež ausis, tad iespējams iegādāties maskas ar sienamiem vai regulējamiem stiprinājumiem. Ja maska slīd priekšā acīm, tad tās izmērs ir par lielu. Ja svīst ciet brilles, tās jāapstrādā ar speciāliem pretsvīšanas šķidrumiem, kas nopērkami optikas veikalos, un maska jāpieregulē ciešāk augšpusē un vaļīgāk – apakšpusē.

6) Tikai atsevišķos gadījumos, kad bērns medicīnisku iemeslu dēļ nevar valkāt sejas masku, kā arī logopēda nodarbību laikā maskas vietā drīkst nēsāt sejas vairogu jeb vizieri. Taču tas nav uzskatāms par universālu līdzekli, jo nepasargā apkārtējos no paša valkātāja izdalītajiem gaisa pilieniem.

#ApturiMelus. Un nebaidies.