Kāpēc tieši par difteriju? Jo tā ir slimība, pret kuru OBLIGĀTI jāvakcinējas, jo riski ir pārāk augsti – apmēram kā izlecot no lidmašīnas bez izpletņa. Esat redzējuši tās šausmu bildes ar kapakmeņiem no 19. gadsimta, kur veselas ģimenes izmirušas dažu dienu laikā? Difterija ir atbildīga par lielu daļu šo traģēdiju.

Izraisītājs ir baktērija, ko latviski sauc “difterijas nūjiņa”, bet oriģinālā – corynebacterium diphtheriae. Tā izplatās gaisa pilienu un tiešā kontakta ceļā (kā kovidnieks).

Kopā 2017., 2018. un 2019. gadā Latvijā konstatēti 7 saslimšanas gadījumi (visi vecuma grupās virs 18 gadiem).

Pati baktērija ir nekaitīgs jēriņš, salīdzinot ar toksīnu, ko tā ražo. Šis toksīns izraisa bioķīmisko reakciju ķēdi, kas nokauj inficētā organisma šūnas. Sākumā kaklā, pēc tam arī sirdī, nierēs, nervu sistēmā.

Simptomi (grāmatu klasika): temperatūra, sāp kakls; pēcāk rīkli pārklāj pelēkas, asiņojošas plēves, piepampst limfmezgli, nostreiko sirds, atsaka nieres, iestājas paralīze. Nomirst ap 5-10%; vecuma grupā līdz 5 gadiem līdz 20-40%.

Difterijas vakcīna satur novājinātu toksīnu un “iemāca” organismam ražot antivielas pret to, nevis pašu baktēriju. Bērnam jāsaņem 3 vakcinācijas devas līdz 6 mēn vecumam, 4. deva gada vecumā, 5. deva 7 gados, 6. deva 14 gados. Pieaugušajam 1x ik 5-10 gadus.

Tie, kas vakcinēti, būs pasargāti no smagām komplikācijām, bet tāpat tiks izolēti un ārstēti ar antibiotikām, kamēr būs pavisam veseli. Tie, kas nav vakcinēti, var gaidīt iepriekš aprakstīto simptomu buķeti.

Lai procesu apturētu, ir jāievada difterijas antitoksīns jeb pretdifterijas serums. Tas notiek, cik vien ātri iespējams. Tie, kas domā, ka vakcinēšana bērnam ir emocionāla trauma, lasiet uzmanīgi: ievadot difterijas serumu, bērns saņems ap 20 dūrieniem 15 minūšu laikā!

Vecāki šajā brīdī parasti cenšas noturēt raudošo bērnu, raud paši, pēc tam noskatās, kā bērns tiek aizvests uz intensīvās terapijas nodaļu, maybe intubēts, pieslēgts monitoriem un sistēmām.

Ievadītais serums neitralizē toksīnu, kas brīvi plivinās apkārt, bet nespēj iedarboties uz tām toksīna molekulām, kas jau piesaistījušās šūnām. Tādēļ arī šķietami laicīgi uzsākta seruma ievade neizslēdz smagu komplikāciju (& nāves) iespējamību.

Vakcīna ir valsts apmaksāta, droša un efektīva. Bet ir cilvēki, kas labpratāk izvēlas loteriju. Kāpēc? Antivaxeru propaganda, Danninga-Krīgera efekts, maldīga drošības sajūta, “mamma daba zina labāk”, un vēl sazin kas. Bet visam pa vidu paliek bērns. Bez izvēles iespējām.