Nāk rudentiņis, un mazu bērnu vecāki sāk uzdot sev jautājumu, vai vērts papildināt mājas aptieciņu ar inhalatoru. Ja mājās ir bronhiālās astmas pacients, tad jautājumu nav. Taču – vai inhalators vajadzīgs ikvienam?

Nē. Nepieciešamības gadījumā inhalatorus var arī iznomāt.

Taču, ja mazais vai lielais regulāri slimo ar dziļo elpceļu infekcijām, kuru terapijā ārsts nozīmē inhalācijas, droši var iegādāties savu. Un pat ja slimošanas ir retas, bet sirdsmieram vajag, tad šis raksts, ko sākotnēji veidoju mammamuntetiem.lv, palīdzēs meklēšanā.

Tas, ko sarunvalodā saprotam ar vārdu “inhalators”, patiesībā ir nebulaizers jeb miglotājs. Tas pārvērš inhalācijām domāto šķīdumu aerosolā, kas savukārt caur masku vai iemuti tiek ieelpots. Medicīnā par inhalatoriem sauc arī dozētā spiediena inhalatorus jeb “baloniņus”, un, meklējot resursus angļu valodā, vārds “inhaler” atradīs tieši šos. Miglotājus angliski meklējiet ar vārdu “nebulizer”.

Faktori, ko izvērtēt, meklējot inhalatoru:

  • Inhalatora piemērotība lietojamajiem medikamentiem;
  • Vai tas ir vienkārši lietojams, pārnēsājams;
  • Vai strāvas avots ir elektrība vai akumulators;
  • Cik viegli inhalators tīrāms, dezinficējams;
  • Vai ir pieejams serviss, rezerves detaļas;
  • Dizains;
  • Cena.

Meklējot nebulaizeru iegādei, divi galvenie “konkurenti” ir kompresijas inhalators un membrānas jeb mesh inhalators.

Kompresijas inhalators

Tautā šo pazīstam kā “dūmiņus”. Kompresijas inhalatori ir visplašāk pieejamie, cenu diapazons tiem ir no 20–100 eiro. Inhalators darbojas, ar kompresijas palīdzību pārvēršot šķidro medikamentu tvaikiem līdzīgās aerosola daļiņās. Ierīce darbojas ar elektrību, līdz ar to nebūs lietojama vietās, kur nav pieejama strāvas padeve. Kompresors rada troksni intensitātē ap 50–65 decibeliem (db) – līdzīgā skaļumā trokšņo veļas mašīna vai elektriskā zobu birste.

Pērkot kompresijas inhalatoru, galvenā uzmanība jāpievērš aerosola kvalitātes rādītājam: MMAD (mass median aerodynamic diameter) – tas norāda aerosola daļiņu izmērus.

  • Daļiņas izmēros no 1–5 mikrometriem (µm) nonāk visdziļāk elpceļos – sīkajos bronhos, plaušu alveolās (nepieciešams bronhiālās astmas, pneimoniju ārstēšanai, cistiskās fibrozes pacientiem).
  • Daļiņas, kas mazākas par 1 µm – izkliedējas gaisā.
  • Daļiņas, kas lielākas 5 µm – nogulsnējas augšējos elpceļos (noder akūta laringīta gadījumā).

Tirgū atrodami gan kompresijas inhalatori, kuru MMAD ir 3 µm (optimāls rādītājs dziļo elpceļu infekciju ārstēšanai), gan tādi, kuru MMAD norādīts 0,5–10 µm.

Papildus parametri, kam pievērst uzmanību:

  • Vidējais tvaika ātrums jeb pulverizācijas jauda: tas svārstās no 0,35–0,45 ml/min, un lielāks tvaika ātrums nozīmē īsāku nepieciešamo inhalācijas laiku, līdz iztukšojas medikamenta tvertne. Vidējais inhalācijai nepieciešamais laiks ir ap 6–8 minūtēm.
  • Kompresora maksimālais darbināšanas laiks: ir inhalatori, kas darbojas īslaicīgi, un ir tādi, ko var lietot nepārtraukti.

Membrānas inhalatori

Šie ir tie “klusie, dārgie”. Darbības pamatā ir membrānas vibrācijas tehnoloģija – zāļu šķīdumu izspiež caur vibrējošu plāksni (mesh jeb membrānu) ar daudziem mikroskopiskiem caurumiņiem, tādējādi veidojot aerosolu. Tā kā inhalatoram nav kompresora, tas darbojas klusi, kā arī pats izslēdzas pēc 10 minūtēm. Cenas gan – no 100–200 eiro.

Membrānas inhalatoriem strāvas avots ir lādējams akumulators, tādēļ tie ir gan viegli, gan lietojami pat mašīnā vai pie dabas krūts. 

Šiem inhalatoriem MMAD nav atsevišķi jāpēta, tas parasti ir 3,8–4,5 µm. Taču, ja pasūtat internetā, nedrīkst sajaukt ar ultraskaņas inhalatoru, jo tam ir cits darbības mehānisms un tas nav piemērots hormonus saturošo medikamentu inhalācijām.

Ko NEKAD nedarīt:

NEKAD inhalatorā neliet ko citu, kā vien inhalācijām domātos medikamentus! Minerālūdens, kumelīšu tēja, ēteriskās eļļas bojā inhalatora mehānismu. 

NEKAD nepirkt karstā tvaika inhalatorus, kas domāti ūdens tvaiku un ēterisko eļļu inhalācijām! Internetā un vecmāmiņu pūra lādē pieejams viss kas, taču karsta tvaika inhalācijas var radīt elpceļu apdegumus un paildzināt slimošanu.